Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME
Název česky | Vliv polyfenolického extraktu z matolin odrůd André a Modrý Portugal na aktivitu jaterního isoenzymu CYP1A2 |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2007 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Biomedical Papers |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Farmakologie a lékárnická chemie |
Klíčová slova | polyphenolic extracts; wine byproducts; isolated perfused rat liver |
Popis | Cytochrom P450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační enzymatické systémy v organismu. Je složen z jednotlivých izoforem charakterizovaných substrátovou specificitou a rozličnou lokalizací v lidském těle.Aktivita tohoto enzymatického systému může být ovlivněna různými faktory. Nutriční stav, složky diety a expozice xenobiotickým látkám patří mezi nejdůležitější z exogenních faktorů. Inhibice nebo indukce cytochromu P450 hraje také důležitou roli při správném dávkování léčiv, protože léčiva mohou být jak substráty tak i látkami měnícími aktivitu CYP450. Stejně jako jiné složky stravy mohou i polyfenoly měnit aktivitu CYP450 a interagovat na této úrovni se současně podávanými léčivy. Cílem této práce bylo zjistit vliv polyfenolického extraktu z vinné matoliny (André+Modrý Portugal) a hypercholesterolemické diety na aktivitu jaterní CYP1A2 u potkana. Jak jsme předpokládali neměla hypercholesterolemická dieta na aktivitu CYP1A2 žádný vliv. Domníváme se, že jediný efekt dlouhodobé aplikace hypercholesterolemické diety na aktivitu CYP450 může být způsoben steatózou jaterních hepatocytů a celkovým snížením funkce jater. Podávání extraktů způsobilo indukci aktivity CYP450 a projevilo se zvýšením hladin paracetamolu (PAR) v perfuzním médiu oproti kontrole. V běžných případech se indukce projeví nejen nárůstem metabolitu, ale i poklesem mateřské látky. V našem případě došlo ke statisticky významnému zvýšení obou sledovaných látek, PAR i jeho mateřské látky fenacetinu (FEN). Podle našeho názoru je zvýšení FEN způsobenou změnou ve vazebné kapacitě orgánu pro danou látku v průběhu |
Související projekty: |