Informace o publikaci

Pohled studentů Masarykovy univerzity na primární prevenci patologických závislostí

Autoři

KACHLÍK Petr HAVELKOVÁ Marie

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník z mezinárodní vědecké konference Firma a konkurenční prostředí 2008-3.část. Sekce 9: Firma a vzdělanostní kapitál.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Ostatní lékařské obory
Klíčová slova Questionnaire; habit-forming substances; prevention; student; study; social pathology; university; addiction
Popis V roce 2007 byla provedena studie zaměřená na primární prevenci patologických závislostí. Pomocí anonymního dotazníku byli osloveni prezenční studenti všech fakult Masarykovy univerzity. Byl získán vzorek 2176 respondentů, jejichž odpovědi byly statisticky vyhodnoceny (x2 test, Fisherův exaktní test). S primární prevencí závislostí se na Univerzitě setkalo pouze 20 % vzorku, většinou v rámci výuky povinných a volitelných předmětů. K preventivnímu působení jsou využívány zejména monologicky vedené přednášky, řídce přednášky s diskusí a zapojení do mimouniverzitních preventivních programů. Preventivní aktivity jsou málo systematické a komplexní, přesto je polovina oslovených považuje za užitečné. Podle studentů by se prevenci měl věnovat dostatek času, měla by být pestřejší a atraktivnější.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info