Informace o publikaci
The influence of blast-furnace slag hydration products on microcracking of concrete
Název česky | Vliv hydratačních produktů vysokopecní strusky na tvorbu mikrotrhlin v betonu |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2009 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Materials Characterization |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Geologie a mineralogie |
Klíčová slova | granulated blast furnace slag; microcracks; concrete; hydration process |
Popis | V portlandském struskovém cementu vznikají hydratační produkty mleté granulované vysokopecní strusky. Prostorové uspořádání mikrotrhlin v betonu souvisí s hydratačními produkty strusky. Chemické složení hydratačních produktů je proměnlivé a nestabilní. Poměry Si/Ca v rámci hydratačních produktů výrazně narůstají v blízkosti nezhydratovaného jádra strusky. Zřetelný nárůst obsahů Mg a Al je v centrálních částech hydratačních lemů. Cílem článku je najít vztah mezi hydratčními produkty strusky a vznikem mikrotrhlin. Množství mikrotrhlin je menší v betonech se struskou s nižším obsahem sklovité fáze a vyšší bazicitou. Vznik hydratačních produktů je spojen s objemovými změnami, které mohou zapříčinit vznik mikrotrhlin. |
Související projekty: |