Informace o publikaci

Study of antioxidant and antimutagenic effect of plant foods

Název česky Výzkum antioxidačních a antimutagenních účinků rostlinných potravin
Autoři

PTÁČEK Petr MÁROVÁ Ivana MIKULCOVÁ Andrea PEKAŘ Miloslav

Rok publikování 2004
Druh Článek ve sborníku
Konference Acta Universitatis Palackianae Olomoucensis Chemica
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Biochemie
Klíčová slova Antioxidants; Antimutagens; Plant foods
Popis V této práci byl pomocí kvasinkového testovacího kmene Saccharomyces cerevisiae D7 analyzován antimutagenní účinky vybraných rostlinných extraktů s vysokým obsahem flavonoidů, karotenoidůa a jejich aktivních komponent. Uvedený test lze roněž využít pro testování genotoxických účinků různých mutagenních látek. Většina testovaných extraktů vykazovala pozitivní antimutagenní účinek (20 - 40 % inhibicí) příp. vysoce pozitivní antimutagenní účinek (více než 40 % inhibicí). Vysoce pozitivní antimutagenní účinek vykazovaly extrakty ze špenátu (65%), brokolice (58%) a Chlorella pyrenoidosa (54%).

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info