![Jak na přijímačky](https://cdn.muni.cz/media/3633702/image_1.jpg?mode=crop¢er=0.5,0.5&rnd=133572412150000000&heightratio=0.5&width=278)
Informace o publikaci
Study of antioxidant and antimutagenic effect of plant foods
Název česky | Výzkum antioxidačních a antimutagenních účinků rostlinných potravin |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2004 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Acta Universitatis Palackianae Olomoucensis Chemica |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Biochemie |
Klíčová slova | Antioxidants; Antimutagens; Plant foods |
Popis | V této práci byl pomocí kvasinkového testovacího kmene Saccharomyces cerevisiae D7 analyzován antimutagenní účinky vybraných rostlinných extraktů s vysokým obsahem flavonoidů, karotenoidůa a jejich aktivních komponent. Uvedený test lze roněž využít pro testování genotoxických účinků různých mutagenních látek. Většina testovaných extraktů vykazovala pozitivní antimutagenní účinek (20 - 40 % inhibicí) příp. vysoce pozitivní antimutagenní účinek (více než 40 % inhibicí). Vysoce pozitivní antimutagenní účinek vykazovaly extrakty ze špenátu (65%), brokolice (58%) a Chlorella pyrenoidosa (54%). |