
Constituents and Antimicrobial Properties of Blue Honeysuckle: A Novel Source for Phenolic Antioxidants
Název česky | Antimikrobiální vlastnosti plodů zimolezu: nový zdroj fenolových antioxidantů |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2008 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Journal of Agricultural and Food Chemistry |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Mikrobiologie, virologie |
Klíčová slova | Lonicera caerulea var. kamtschatica; nutrition analyses; lipids; sugars; organic acids; anthocyanins; antimicrobial effect |
Popis | Plody Lonicera caerulea L. (blue honeysuckle; Caprifoliaceae) a jeho fenolické frakce byly analyzovány pomocí HPLC and GC-MS. Celkový obsah anthokyaninů byl zjištěn pomocí metody pH differential absorbance a alifatické kyseliny pomocí kapilární elektroforézy. mu LC-MS/MS byl použit pro stanovení cyanidin-3-glukosid (hlavní anthocyanin), 3,5-diglukosid, a 3-rutinosid, paeonidin-3-glukosid, 3,5-diglukosid, a 3-rutinosid, delphinidin-3-glukosid, a 3-rutinosid, pelargonidin-3-glucosid, 3,5-diglukosid, a 3-rutinoside, quercetin, její 3-glukoside, a 3-rutinosid, epikatechin, protokatechuová, gentisová, ellagová, ferulová, kávová, chlorgennová a kumarová kyselina. Plody i jejich fenolickáé frakce účinně redukovaly tvorbu biofilmu i adhezi Candida parapsilosis, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Enterococcus faecalis a Streptococcus mutans na umělé povrchy. |