Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
About fiber
Název česky | O vláknině |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2009 |
Druh | Konferenční abstrakty |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | Životní styl patří mezi najdůležitější, rozhodující faktor vo vztahu k zdraví. Jeho podíl na celkovém zdravotním stavu sa odhaduje na 60 % - 70 %. Nezdravý způsob života má vliv na predčasnou úmrtnost, způsobenou zvláště srdečně cévními a onkologickými chorobami. K životnímu stylu, souhrnu modifikovatelných (ovlivnitelných) rizikových faktorů, řadíme kromě tělesné aktivity, problematiky kouření a alkoholismu, obezity, diabetu či jiných zvláště výživu a stravovací návyky. Z mnoha prací publikovaných v odborném tisku vyplývá, že Slovensko spolu s Českou republikou patří mezi země s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku na světě. Jednou z příčin daného stavu jsou nevhodné stravovací návyky, zvláště chronicky nízký příjem zeleniny, ovoce, obilovin či luštěnin, tedy nízký příjem nejen vlákniny, ale i antioxidantů, které chrání organismus před působením volných kyslíkových radikálů. Současný denní příjem vlákniny sa odhaduje na 15 - 20 g (ideální by byl alespoň 30 g denně). V porovnání s našimi předky je to výrazný rozdíl, který se neobešel bez zdravotních následků. V článku sa věnujeme podrobněji definici vlákniny, jejímu rozdělení na nerozpustnou a rozpustnou, druhům vlákniny, obsahu vlákniny v potravě a jejímu pozitívnímu působení v organismu. |
Související projekty: |