Informace o publikaci
Historický vývoj pitevních postupů při preparaci lidského těla
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2009 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | 9. mezinárodní sympózium z dějin medicíny, farmacie a veterinární medicíny |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Dějiny |
Klíčová slova | section metods; preparation of human body; theatrum anatomicum; |
Popis | Práce shrnuje historii základní metody studia lidského těla, pitvy. Počátek prvních pitev je nejasný, protože byly tyto úkony z náboženských důvodů nepřípustné. Veřejně se začaly nejprve preparovat zvířata, doložené zprávy o pitvě lidského těla pocházejí až z období kolem roku 1315 z Bologně. Koncem 15. století začali lékaři provádět pitvy lidských těl veřejně, ve velkých sálech pro diváky (Theatrum anatomicum). Pitvalo se v zimě, aby byl rozklad mrtvého těla pomalejší. V 19. století byl prokázán konzervační vliv formaldehydu na bílkoviny, proto se začala těla zemřelých prosycovat konzervačními roztoky s formalínem. Zavedení tohoto způsobu konzervace umožnilo dlouhodobé uchování těl zemřelých a uplatnění nových sekčních technik. V dnešní době patří k nejmodernější metodě uchování těl zemřelých plastinace, založená na náhradě vody a tuku v lidském těle plastickou hmotou. Takto impregnované orgány si zachovávají svoji původní barvu, nepáchnou a mají dlouhou životnost. |
Související projekty: |