Informace o publikaci

Historický vývoj pitevních postupů při preparaci lidského těla

Logo poskytovatele
Autoři

VARGOVÁ Lenka HORÁČKOVÁ Ladislava

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference 9. mezinárodní sympózium z dějin medicíny, farmacie a veterinární medicíny
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Dějiny
Klíčová slova section metods; preparation of human body; theatrum anatomicum;
Popis Práce shrnuje historii základní metody studia lidského těla, pitvy. Počátek prvních pitev je nejasný, protože byly tyto úkony z náboženských důvodů nepřípustné. Veřejně se začaly nejprve preparovat zvířata, doložené zprávy o pitvě lidského těla pocházejí až z období kolem roku 1315 z Bologně. Koncem 15. století začali lékaři provádět pitvy lidských těl veřejně, ve velkých sálech pro diváky (Theatrum anatomicum). Pitvalo se v zimě, aby byl rozklad mrtvého těla pomalejší. V 19. století byl prokázán konzervační vliv formaldehydu na bílkoviny, proto se začala těla zemřelých prosycovat konzervačními roztoky s formalínem. Zavedení tohoto způsobu konzervace umožnilo dlouhodobé uchování těl zemřelých a uplatnění nových sekčních technik. V dnešní době patří k nejmodernější metodě uchování těl zemřelých plastinace, založená na náhradě vody a tuku v lidském těle plastickou hmotou. Takto impregnované orgány si zachovávají svoji původní barvu, nepáchnou a mají dlouhou životnost.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info