Informace o publikaci

Otevřená dramatická výchova - výzkumná zpráva

Autoři

COUFAL Miroslav

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Vítková, M; Havel, J. (eds.) Inkluzivní vzdělávání v primární škole. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Drama education; inclusive education; integrated courses; primary education; qualitative research; grounded theory.
Popis Předložená práce je výsledkem mezifakultní spolupráce studentů doktorských studijních programů, kteří se v letním semestru akademického roku 2009/2010 účastnili kurzu Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách organizovaným Ústavem pedagogických věd Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. V tříčlenné kolaborativní skupině postupně vznikl základ pro vytvoření zprávy, která se zaměřuje na současný vývoj výchovně-vzdělávacího oboru Dramatická výchova. Pro odpověď na otázku, jakou má obor perspektivu, je nejprve zapotřebí porozumět současné situaci - přezkoumat platnost idejí hlavního vzdělávacího proudu a reformní, společensky angažované a z principu svobodné dramatické výchovy. Pragmatické určení dramatické výchovy pro potřeby dneška stírá rozdíl mezi "dítě jako osobnost" a "dítě jako kapitál". Řešením pro budoucnost jsou vize cílené intervence a zásadní změny pojetí základního vzdělávání.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info