Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
The effect of lipid peroxidation products on reactive oxygen species formation and nitric oxide production in lipopolysaccharide-stimulated RAW 264.7 macrophages
Název česky | Vliv produktů lipidové peroxidace na tvorbu reaktivních metabolitů kyslíku a oxidu dusnatého LPS-stimulovanými makrofágy RAW 264.7 |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2011 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Toxicology in Vitro |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6TCP-516MRBX-1&_user=1409883&_coverDate=02%2F28%2F2011&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=gateway&_origin=gateway&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000052629&_version=1&_urlVersion=0&_userid=1409883&md5=2d0f |
Obor | Imunologie |
Klíčová slova | Lipid peroxidation; Acrolein; 4-Hydroxynonenal; Malondialdehyde; Reactive oxygen species; Reactive nitrogen species |
Popis | Cílem studie bylo testování vlivu produktů lipidové peroxidace (LPPs) - akroleinu, 4-hydroxynonenalu a malondialdehydu – na tvorbu ROS a NO makrofágy RAW 264.7. Bylo prokázáno, že akrolein a 4-hydroxynonenal působí cytotoxicky, toto působení je koncentračně a časově závislé. LPPs jsou navíc schopny inhibovat tvorbu ROS a NO částečně nezávisle na jejich cytotoxickém efektu. Tento efekt je, mimo jiné, způsoben změnami v enzymatických drahách a vychytávacími schopnosti vůči NO. |