Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Charakteristika izolátů Listeria monocytogenes z mléčných výrobků
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2008 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Veterinářství |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | Cílem této práce bylo provést typizaci L. monocytogenes izolovaných z mléčných výrobků a na základě získaných charakteristik L. monocytogenes potvrdit perzistenci těchto kmenů v prostředí mlékárenských podniků. Celkem bylo testováno 102 L. monocytogenes izolovaných ze vzorků odebraných, buď u výrobce, nebo v tržní síti České republiky. Serotypizace byla provedena sklíčkovou aglutinací, jejíž výsledky byly potvrzeny pomocí multiplex PCR a restrikční analýza metodou pulzní gelové elektroforézy (PFGE). Rezistence k antimikrobiálním látkám byla stanovována pomocí diskové difúzní metody. U 86 izolátů (84 %) byl prokázán serotyp 1/2a a u 16 izolátů (16 %) serotyp 1/2b. Všechny izoláty vykazovaly citlivost ke všem testovaným antimikrobiálním látkám, s výjimkou oxacilinu, cefotaximu a sulfonamidů. Metodou makrorestrikční analýzy bylo detekováno třináct různých pulzotypů. Tento fakt odhaluje značnou heterogenitu L. monocytogenes patřících k serotypům 1/2a a 1/2b. Kmeny stejného původu vždy patřily k jednomu nebo několika specifickým klonům. Přítomnost shodných klonů L. monocytogenes specifických pro jednotlivé výrobky vyšetřované v průběhu několika let poukazuje na možný výskyt perzistentních kmenů v příslušných mlékárenských podnicích. |