Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - II. část
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2011 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Sestra v diabetologii |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa |
Klíčová slova | lactose intolerance; milk |
Popis | Ačkoliv se tolerance laktózy v různé míře vyskytuje u lidí po celém světě, je pro určité skupiny obyvatelstva typická vyšší či nižší forma laktózové intole-rance. V literatuře bývá popisována také jako hypolaktázie či non-perzistence laktázy (nedostatečnost laktázy). Mění se věkem či v důsledku aktuální „kondice" tenkého střeva. Hlavní příznaky projevů laktózové intolerance jsou poměrně jasné, ale také celkem nespecifické, snadno zaměnitelné za příznaky častých či méně častých onemocnění trávicího traktu. Jejich správná diagnostika tak může být bez použití speciálních testů na aktivitu laktázy zkomplikována. Výživové doporučení silně závisí na pochopení podmínek individuální laktózové intolerance, která je pak jednoduše umírněna vhodným výběrem potravin obsahujících laktózu. |