Informace o publikaci

Saproxylic beetles in an isolated pollard willow stand and their association with Osmoderma barnabita (Coleoptera: Scarabaeidae)

Název česky Saproxyličtí brouci izolovaného porostu hlavatých vrb a jejích vazba na páchníka Osmoderma barnabita (Coleoptera: Scarabeidae)
Autoři

ŠEBEK Pavel CIZEK Lukas HAUCK David SCHLAGHAMERSKÝ Jiří

Rok publikování 2012
Druh Článek ve sborníku
Konference Saproxylic beetles in Europe: monitoring, biology and conservation
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova Osmoderma barnabita; pollard willow; indicator species; tree hollows; saproxylic beetles
Popis V letech 2006 a 2009 jsme studovali populaci páchníka (Osmoderma barnabita) a dalších saproxylických brouků, které se spolu s ním vyskytovali v dutých vrbách na malé, izolované lokalitě na jižním Moravě. Zkoumali jsme vztah mezi (ne)přítomností páchníka a počtem jiných saproxylických brouků v dutinách, jakož i společný výskyt s jednotlivými druhy. V r. 2006 bylo nalezeno signifikantně více druhů saproxylických brouků ve stromech neosídlených páchníkem, zatímco v r. 2009 bylo druhové bohatství saproxylických brouků na výskytu páchníka nezávislé. Nenalezli jsme žádný druh saproxylického brouka s pozitivní vazbou na přítomnost O. barnabita v dutinách. V r. 2006 byly dva druhy asociovány s dutinami bez páchníka. Pozorovaná distribuce a možné metodické zkreslení jsou diskutovány.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info