Project information
Stability evaluation of microparticles containing volatile phytotherapeutics for vaginal administration

Project Identification
MUNI/A/1521/2024
Project Period
1/2025 - 12/2025
Investor / Pogramme / Project type
Masaryk University
MU Faculty or unit
Faculty of Pharmacy

Vaginální infekce představují častý zdravotní problém, jehož etiologie zahrnuje široké spektrum mikroorganismů, včetně bakterií a kvasinek. V současné době se tyto infekce běžně léčí antibiotiky, nicméně rostoucí rezistence patogenů na antibiotickou léčbu činí tuto terapii stále méně efektivní. Z toho důvodu roste zájem o alternativní látky s antimikrobiálním působením, mezi které patří i těkavé přírodní terpenoidy, jako jsou thymol, eugenol a karvakrol. Kombinace těchto látek může navíc vyvolávat synergický efekt, což umožňuje snížit požadované terapeutické dávky a zároveň minimalizovat riziko vedlejších účinků.
Stabilita finální lékové formy s obsahem těkavých fytoterapeutik představuje diskutované téma v oblasti farmaceutické technologie. Zásadní problém během formulace lékové formy i v průběhu jejího skladování představují ztráty léčiva a/nebo nežádoucí interakce uvnitř systému.
Z tohoto důvodu je cílem předkládaného projektu formulace, příprava a hodnocení stability mikročásticové lékové formy s obsahem těkavých antimikrobiálně působících fytoterapeutik. Vhodné nosiče pro inkorporaci těchto látek budou představovat přírodní hydrofilní polymerní materiály vyznačující se biodegradovatelností, biokompatibilitou a nulovou toxicitou. Finální formou pro podání mikročástic budou tvrdé tobolky z různých materiálů (želatinové a HPMC). Jelikož se jedná o lipofilní účinné látky, bude pro jejich zapracování do polymerní matrice vyžadováno použití povrchově aktivní látky neiontového typu. (např. Labrasol®, polysorbát, aj.) s cílem dosáhnout optimální stability systému. Hodnocení těchto formulací bude zahrnovat zejména stanovení fyzikálně-chemických vlastností (velikost částic, míra enkapsulace terpenoidů, FTIR analýza), a to jak v čase přípravy, tak v průběhu dlouhodobého stabilitního testování v různých skladovacích podmínkách.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info

By clicking “Accept Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. Cookie Settings

Necessary Only Accept Cookies