Publication details

Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu

Title in English Fresh juices and smoothies - monitoring the presence of unregulated important pathogens of bacterial, viral and parasitic origin
Authors

DZIEDZINSKÁ Radka MORÁVKOVÁ Monika HRDÝ Jakub SLANÁ Iva VLKOVÁ Hana KUNSTOVNÁ Hana VAŠÍČKOVÁ Petra

Year of publication 2018
Type Article in Periodical
Magazine / Source Výživa a potraviny
MU Faculty or unit

Faculty of Science

Citation
Web https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/
Keywords smoothies; juices; foodborne; parasite; contamination
Description Cílem studie bylo ověřit mikrobiální bezpečnost 80 vzorků smoothies a čerstvých džusů prodávaných v restauracích, kavárnách a nákupních centrech v rámci Prahy se zaměřením na výskyt bakteriálních, virových a parazitárních původců alimentárních onemocnění, kteří nejsou dle legislativy v tomto typu potravin běžně sledováni. Výsledky analýz prokázaly přítomnost Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium sp. a Giardia lamblia skoro v jedné pětině testovaných vzorků. Jejich koncentrace byla nicméně nízká a nepřesáhla 50 KTJ/g (kolonie tvořící jednotky/g) nebo 10 [GE]/g (genomový ekvivalent/g) vzorku. Mykobaktérie, noroviry ani adenoviry prokázány nebyly. Vzhledem ke konzumaci těchto potravin bez tepelné úpravy a vzhledem k nízkým infekčním dávkám některých patogenů by toto zjištění mělo být z hlediska bezpečnosti potravin bráno v potaz.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info