Informace o publikaci

Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu

Autoři

DZIEDZINSKÁ Radka MORÁVKOVÁ Monika HRDÝ Jakub SLANÁ Iva VLKOVÁ Hana KUNSTOVNÁ Hana VAŠÍČKOVÁ Petra

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Výživa a potraviny
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/
Klíčová slova smoothies; juices; foodborne; parasite; contamination
Popis Cílem studie bylo ověřit mikrobiální bezpečnost 80 vzorků smoothies a čerstvých džusů prodávaných v restauracích, kavárnách a nákupních centrech v rámci Prahy se zaměřením na výskyt bakteriálních, virových a parazitárních původců alimentárních onemocnění, kteří nejsou dle legislativy v tomto typu potravin běžně sledováni. Výsledky analýz prokázaly přítomnost Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium sp. a Giardia lamblia skoro v jedné pětině testovaných vzorků. Jejich koncentrace byla nicméně nízká a nepřesáhla 50 KTJ/g (kolonie tvořící jednotky/g) nebo 10 [GE]/g (genomový ekvivalent/g) vzorku. Mykobaktérie, noroviry ani adenoviry prokázány nebyly. Vzhledem ke konzumaci těchto potravin bez tepelné úpravy a vzhledem k nízkým infekčním dávkám některých patogenů by toto zjištění mělo být z hlediska bezpečnosti potravin bráno v potaz.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info