Komunitní kurátorství: odolné společenství jako křižovatka světů i křehká pouta

Jak udržovat laskavá společenství, pečovat o ně, ponoukat k akci, vystavovat se výzvám a s lehkostí je zdolávat? Ať už stojíte v jádru komunity a tvoříte její akční základnu, nebo pozorujete dění z povzdálí a zatím hledáte svou roli, rádi bychom vám v rámci kurzu pomohli objevovat fenomén komunit, podnítili odhodlání, povzbudili vás a otevřeli prostor k vzájemné inspiraci a přemýšlení o pestrých možnostech komunitního kurátorství.

Pro koho jsme kurz připravili?

Při přípravách jsme měli na mysli zejména lidi z neziskovek, z knihoven a různých kulturních a kreativních odvětvích. Mysleli jsme ale i na vedoucí týmů a skautských oddílů, na ty, kteří se snaží na malém městě o velké změny, na ty, kteří se rádi obklopují druhými lidmi. Možná jste někým z nich!

Možná se ale nedokážete do žádné z těchto několika málo škatulek zařadit - nevadí, i tak vás v kurzu moc rádi uvidíme. 

Kurz navrhujeme jak pro ty, kteří už své místo v komunitě mají, znají a umí pojmenovat, tak i pro ty, kteří ho ještě hledají a potřebují pomocnou ruku.

Termíny kurzu

Období výuky 6. 10. – 2. 12. 2024

Kurz bude připraven zejména jako bloková off-line výuka. Společně strávíme podzimní víkend na Filozofické fakultě v Brně (8.-10. 11. 2024), kde na vše zmíněné budeme mít dostatek času a prostoru.

Tomuto víkendu bude předcházet jedno dílčí on-line setkání (21. 10. 2024 15-17 hod.), kde budeme mít možnost se trochu poznat, naladit a připravit na společné dobrodružství. Stejně tak po skončení výjezdu nás bude čekat ještě jeden on-line hovor (2. 12. 2024 15-17 hod.), kde vše uzavřeme a zreflektujeme.

Počet účastníků
12 až 16

Při počtu účastníků nižším než 12 se kurz nebude konat

Cena

1 600 Kč

Odkaz na úhradu kurzu bude uchazečům zaslán až po vyhodnocení přihlášek s motivačním dopisem.

Místo konání

Filozofická fakulta MU

Přihlásit se

Termín přihlášení
do 6. 9. 2024 (včetně)

Vše o studiu

Co se naučíte

Kurz je založený na sdílení, imaginování a propojování. Vydáme se společně i se skupinou studentů z KISK FF MUNI na komponovaný víkend, během nějž budeme mít čas i prostor pro noření se do tématu a zkoumání jeho šířky i hloubky. Věříme, že kurz může přinést nečekané nám i vám!

V průběhu kurzu se budeme zabývat těmito tématy:

  • Základní elementy a teorie komunit
  • Koncept identity ve vztahu ke komunitě
  • Komunitní mapování, plánování, rozvoj a správcovství
  • Odborná komunita a její životní cyklus
  • Komunitní informatika: role technologie v životě společnosti
  • "Využitá" komunita: společenství, management a marketing
  • O trochu lepší svět: komunita a sociální inovace

Uplatnění znalostí

Absolvent tohoto kurzu bude mít široké uplatnění v různých oblastech, včetně:

1. Sociální služby: Schopnost identifikovat a shrnout důležité vlastnosti a rysy komunit umožní efektivní práci s různými skupinami a jednotlivci.

2. Veřejná správa: Dovednost v určování komunitních principů a mapování komunit budou užitečné při formování politik a strategií a při plánování a rozvoji městských a venkovských oblastí.

3. Neziskový sektor: Znalost komunitních principů a schopnost jejich aplikace při budování komunit může pomoci při koordinaci a řízení komunitních projektů a iniciativ.

4. Komunitní koordinátorství/management komunitního rozvoje: Schopnost aplikovat komunitní principy při budování komunit může absolvent působit jako spojovací článek mezi různými skupinami a institucemi v komunitě.

5. Komunitní vzdělávání: Znalost komunitních principů a dynamiky může být užitečná při vytváření vzdělávacích programů a iniciativ zaměřených na komunitu.

Jak se přihlásit

Přijímací řízení

Kurz bude otevřen při minimálním počtu 12 přihlášených uchazečů. Kapacita kurzu je maximálně 16 uchazečů. Pokud budeme evidovat nadstandardní zájem o kurz, zvážíme navýšení kapacity.

Abyste se kurzu mohli zúčastnit, je potřeba podat e-přihlášku a následně splnit několik jednoduchých náležitostí: zápis do kurzu, ztotožnění a úhrada kurzu. Odkaz na úhradu kurzu bude uchazečům zaslán až po vyhodnocení přihlášek s motivačním dopisem.

Požadované doklady

Doložení maturitního vzdělání: kopie/sken maturitního vysvědčení nebo kopie/sken VŠ diplomu do přihlášky. 

Podmínky pro přijetí

Průběh studia, lektoři

Podmínky pro ukončení

Univerzitní osvědčení získají účastníci, kteří splní všechny náležitosti kurzu:

  • Aktivní účast na výuce a víkendovém výjezdu
  • Sdílení, imaginování, naslouchání a zkoušení nového
  • Reflexi vlastního průchodu kurzem

Zájemcům je možné vydat také microcertifikát.

Lektoři

PhDr. Petr Škyřík, Ph.D.

 

Petra zajímá a fascinuje třaskavá směs informační vědy, systémové dynamiky, trendspottingu, (sociálních) inovací, technologií, informačních služeb, kreativity, behaviorální ekonomie a designového myšlení.

Má zkušenosti s vedením i zakládáním komunit všeho druhu - o tom vám ostatně sám bude na kurzu s radostí vyprávět. 

Kontaktní údaje

pskyrik@phil.muni.cz

Bc. Magdaléna Bohuslavová

 

Magdaléna je studentkou KISKu, kde zároveň pečuje o studentskou komunitu v roli komunitní kurátorky. Baví ji naslouchat lidem, propojovat je, ponoukat k dobrému.

Má blízko k mentorování, práci s příběhy i hledání punkových způsobů řešení problémů. V minulosti vedla tým Skautského institutu v Kolíně, spolupořádala větší národní skautské sešlosti i KISKové akce. 

Informace o kurzu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Garant
Hodinová dotace 24
Délka vzdělávání v týdnech 3
Kredity 3
Mikrocertifikát Ano

Podobné kurzy

Podívejte se na další kurzy s podobným zaměřením:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info