Informace o projektu
Nové postupy chemické analýzy ječmene a sladu, stanovení látek určujících jejich kvalitu a chemometrická explorace dat

Logo poskytovatele
Kód projektu
GA203/04/2105
Období řešení
1/2004 - 12/2006
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova
kvalita ječmene a sladu; chemická analýza; chemometrie; faktorová analýza; explorace dat

Kvalita ječmene a sladu je důležitá v potravinářství, zejména sladařství a pivovarnictví. Je charakterizována chemickou analysou – stanovením různých látek, ale dosud většinou jen ve sladu. Analysou se pak často až příliš pozdě zjistí jeho nevyhovující kvalita a celá produkce přichází nazmar. Je proto snahou postihnout kvalitu produktů analysou prvotní suroviny, tj. ječmene. Relace mezi chemickou analysou ječmene a kvalitou sladu (a tím i vyrobeného piva) je dosud ne zcela jasná. Cílem projektu je (i) najít markery odpovědné za kvalitu ječmene, zejména v souvislosti s tvorbou látek vznikajících při napadení obilky ječmene plísněmi (ii) modifikovat stávající, eventuelně vypracovat nové analytické postupy pro stanovení metabolitů plísní (iii) aplikací chemometrických technik nalézt nejdůležitější látky odpovědné za kvalitu a modelováním za pomoci např. genetických algoritmů a umělých neuronových sítí formulovat pomocí tzv. „soft“ modelů vztah mezi výsledky analys ječmene a kvalitou jeho produktů (slad, pivo; zejména pak samovolné přepěňování piva – gushing) (iv) postupy predikce kvality ověřit na dostatečném souboru dat. Projekt umožní vytřídit nekvalitní ječmen už před zpracováním na slad či jinde v potravinářském průmyslu (cereálie, mléčný průmysl apod.), což by mělo velký ekonomický dopad pro zkvalitnění výroby sladu a následných produktů a zvýšení jejich zdravotní nezávadnosti.

Publikace

Počet publikací: 2


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info