Informace o projektu
Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou
- Kód projektu
- QK21020199
- Období řešení
- 1/2021 - 12/2023
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Ministerstvo zemědělství ČR
- ZEMĚ
- Fakulta / Pracoviště MU
- Středoevropský technologický institut
- Spolupracující organizace
-
Veterinární univerzita Brno
- Odpovědná osoba Ing. František Ježek, Ph.D.
Cílem projektu je výběr přímé laboratorní metody pro stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) v masných výrobcích. Ve vybraných masných výrobcích bude provedena analýza ČSB přímou metodou stanovení obsahu kreatininu. Výsledky analýz budou ověřeny nepřímou metodou na základě stanovení obsahu hrubých i čistých bílkovin, dále přímou metodou stanovení 3-methylhistidinu a metodou NIR. Změny obsahu bílkovin (proteomu) během výroby fermentovaných trvanlivých masných výrobků budou hodnocené pokročilými proteomickými technologiemi na bázi hmotnostní spektrometrie s cílem odhalit dopady proteolýzy během fermentace a zrání na obsah ČSB.
Cíle udržitelného rozvoje
Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.
Publikace
Počet publikací: 1
2024
-
Discriminatory power of MALDI-TOF MS protein profiling analysis of pork meat and meat products
FOOD CHEMISTRY, rok: 2024, ročník: 449, vydání: AUG, DOI