Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
A technological method of enriching grape must by the bioactive components
Název česky | Technologické postupy obohacování hroznového moštu bioaktivními složkami |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2012 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Gastronomické sympozium : sborník přednášek : biologické a nutriční hodnoty potravin : Kroměříž |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Hygiena |
Klíčová slova | grape must; bioactive phenols; thermomaceration; antioxidant activity |
Popis | Obsah bioaktivních látek a jejich složení v hroznových moštech jsou primárně ovlivněny odrůdou vinných hroznů, jejich zdravotním stavem, pěstitelskými podmínkami, ale zejména technologii vyroby. V rámci výzkumného projektu (NAZV ČR QI91B094), zaměřeného na vývoj odrůdových hroznových sťáv se zdravotním benefitem pomocí fyzikálních metod, byly sledovány rozdílné macerační postupy ošetření hroznů a jejich vliv na zvýšení obsahu resveratrolu a antioxidační kapacity hroznových moštů. Studie byla řešena u dvou bílých odrůd Müller-Thurgau, Veltlínské zelené a dvou modrých odrůd Frankovka, Svatovavřinecké. Byly srovnávány celkem tři macerační varianty při dvou různých teplotách. Vyšší teplota a delší macerace hroznů vyznamně zvýšily obsah trans-resveratrolu, trans-piceidu a hodnoty antioxidační aktivity u vyrobených hroznových moštů. |
Související projekty: |