Informace o publikaci

Modifikace pitvy měkkých tkání obličeje

Autoři

KOPIJA Petr FRIŠHONS Jan JOUKAL Marek

Rok publikování 2013
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Gnosis Medica
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace KOPIJA, Petr, Jan FRIŠHONS a Marek JOUKAL. Modifikace pitvy měkkých tkání obličeje. Gnosis Medica. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013, roč. 1, č. 1, s. 24-27. ISSN 1805-8434.
Obor Ostatní lékařské obory
Klíčová slova maxillofacial skelet; autopsy; face; haematom; fracture
Popis Prvním, kdo popsal pitvu obličeje, byl ruský soudní lékař Medvěděv (1). Tato technika byla modifikována z důvodu praktičtějšího zpřístupnění kompletního maxillo-faciálního skeletu a také z důvodu jednodušší zpětné rekonstrukce. Vzhledem k tomu, že obličej je na těle zemřelého nejviditelnější krajinou, do které lze při pitvě zasahovat, je nutné pitvu provádět s maximální opatrností a s ohledem na pietu. Pitva měkkých tkání obličeje začíná obvyklým řezem měkkými pokrývkami lebními vedeným v čáře spojující oba zevní zvukovody, který je následně spojen s modifikovaným límcovým řezem. Měkké tkáně obličeje (kůže, podkoží, mimické svaly) jsou odpreparovávány od obličejového skeletu laterálním směrem. Dále jsou obnažovány nadočnicové oblouky, přetnuty zevní zvukovody, odpreparovány bulby i s nitroočnicovým tukem, tkáně laterálně od nosu a přetnuta chrupavčitá část nosu. Zpětná rekonstrukce se provádí sešitím rtů vnitřním stehem, navrácením měkkých tkání do jejich původní anatomické pozice a dále lepením měkkých tkání ke skeletu např. pomocí speciálních pryskyřic. Pitva obličeje má své využití zejména při revizi obličejového skeletu pro zlomeniny, revizi krevních výronů v měkkých tkáních, vyšetření paranasálních dutin a v neposlední řadě pro úplnou pitvu chrupu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info

K vyhodnocování tohoto webu a k personalizaci obsahu a reklam používáme soubory cookies. Když klikněte na „přijmout cookies", poskytnete nám souhlas k jejich uložení, správě a analýze. Upravit možnosti

Jen nezbytné Přijmout cookies