Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2014 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Čo nového v mikrobiológii - Zborník krátkych článkov |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Mikrobiologie, virologie |
Klíčová slova | ale and lager yeast; genotype |
Popis | Spodní pivovarské kvasinky jsou hybridní polyploidní mikroorganizmy, což způsobuje problémy při jejich identifikaci, zejména rozlišení technologicky odlišných druhů S. pastorianus a S. cerevisiae. Vinařské kvasinky jsou nejčastěji diploidní a jsou řazeny do druhů S. cerevisiae a S. bayanus. V naší práci bylo metodami PCR a RFLP analyzováno nejméně 40 pivovarských, 8 vinařských a 3 typové kmeny kvasinek. V práci jsme zvolili jako cílové sekvence flokulační geny, gen HIS4 a region ITS, RRL2 a YBR033w a rovněž byl stanoven růst při různých teplotách (30, 37 a 40°C). Bohužel u hybridních průmyslových kmenů rozdíly mezi geny často neodráží rozdíly mezi druhy. Určení hybridních kmenů a jejich názvosloví je složité a dodnes nejednotné. |
Související projekty: |