Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Names of Selected Brassica Vegetables – Cabbage (Brassica oleracea convar. capitata) and Kale (Brassica oleracea)
Název česky | Názvy vybraných druhů košťálové zeleniny – zelí (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusta (Brassica oleracea) |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2022 |
Druh | Další prezentace na konferencích |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | Cílem příspěvku bylo nastínit charakteristiku a historický původ dvou nejrozšířenějších druhů košťálové zeleniny – zelí hlávkového (Brassica oleracea convar. capitata) a kapusty (Brassica oleracea). Popsat jazykový vývoj jednotlivých názvů od staré češtiny po současnou, objasnit etymologický výklad českých jmen, jejich nářeční a lidové podoby a popsat alespoň stručně s pomocí ukázky starých českých kuchařských receptů způsoby využití zelí a kapusty především ve staročeské a lidové kuchyni. K ucelení poznatků z oblasti dialektologie posloužila přiložená nářeční mapa z Českého jazykového atlasu. |
Související projekty: |