Informace o publikaci

Nenutriční významy jídla pro kvalitu života ve stáří

Logo poskytovatele
Autoři

PETROVÁ KAFKOVÁ Marcela FERRAROVÁ Eva FUČÍK Petr NĚMCOVÁ Martina

Rok publikování 2024
Druh Článek v odborném periodiku (nerecenzovaný)
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Popis V roce 2015 vydala Asociace poskytovatelů sociálních služeb Doporučený standard kvality pro domovy pro seniory v ČR (APSS ČR, 2015) jehož součástí byly i doporučení týkající se stravy. Stravu a stravování zařazují mezi významné ukazatele vnitřní kvality poskytované služby. Za důležité označují zejména vytváření prostoru pro uplatnění vlastní vůle klientů – umožnění výběru z více jídel, možnost volby místa konzumace pokrmů a časovou flexibilitu výdeje jídel. Jako důležité stanovují i zajištění nutriční péče a zavedení minimálně tří teplých večeří týdně. Přestože jsou tato doporučení samotnou Asociací označována jako úroveň, která by se měla stát minimálním standardem a měla by jí tedy dosahovat či převyšovat všechna zařízení, v době svého zveřejnění byl doporučený standard (týkající se nejen stravy, ale celkově všech bodů) dosažitelný přibližně jen u třetiny poskytovatelů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info