Informace o publikaci

Historické aspekty medu

Autoři

STEHLÍKOVÁ Diana JOUROVÁ Jana CZIGLE Szilvia BALAŽOVÁ Andrea TÓTH Jaroslav KOLÁŘ Jozef AMBRUS Tünde

Rok publikování 2024
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Farmaceutická fakulta

Citace
Popis Med (Mel) je produkován především včelou medonosnou (Apis mellifera, Apidae), a to přetvářením nektaru a medovice z medonosných rostlin. V závislosti od druhu medonosných rostlin se získává uniflorální a multiflorální med, které mají charakteristickou barvu, vůni a chuť. Identifikace medů se v současnosti nejčastěji provádí pomocí melisopalynologického vyšetření, tato metoda je užitečná i při starších vzorcích. Historické nálezy svědčí o chovu včel už v pravěku a starověku, jsou známé i nálezy pylových zrn z tohoto období. Med je známý odpradávna hlavně jako sladidlo, ale už v období starověkého Egypta se používal též jako kosmetikum a postupně se stal součástí léků. V klášterech (cca od 13. století) se rozvíjel obchod s medem, včelím voskem i svíčkami. Už v nejstarších receptech, manuálech a lékopisech se uvádí med (Mel) a čištěný med (Mel depuratum/despuratum); ve farmacii se používal jako léčivo anebo vehikulum.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info