Informace o publikaci

Zpracování klinických dat pomocí umělé inteligence – současná situace a výhledy do budoucna

Autoři

NOVÁČEK Vít ŘEHÁČEK Marko

Rok publikování 2024
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace NOVÁČEK, Vít a Marko ŘEHÁČEK. Zpracování klinických dat pomocí umělé inteligence – současná situace a výhledy do budoucna. In Brněnské onkologické dny. 2024.
Popis Tato přehledová přednáška nejprve představí současné obecné přístupy ke zpracování klinických dat pomocí umělé inteligence, které mají potenciál se uplatnit v každodenní lékařské praxi. Zaměříme se zejména na strukturovaná data ve formě tabulek a sítí, dále na nestrukturovaná textová data, ale zmíníme i přesahy do dalších modalit (např. zobrazovacích či histopatologických dat) v kontextu multimodálního strojového učení. Následně představíme vybrané aplikace některých těchto technologií v nedávno ukončených či běžících projektech, na nichž spolupracovali lidé z Fakulty informatiky MU a Masarykova onkologického ústavu mezi sebou a s dalšími mezinárodními partnery. Prezentované aplikace se budou týkat zejména následujících otevřených problémů v onkologické péči: predikce rizika recidivy rakoviny plic, informační podpora onkologických pacientů, federované učení nad daty pacientů se vzácnými nádory a predikce sekundárních malignit. Závěr přednášky bude věnován výhledům do budoucna, zejména v kontextu nedávno podaných grantových návrhů či nově běžících projektů, které se zabývají automatizovaným vytvářením edukačních materiálů pro onkologii a robustní klinickou validací personalizovaných systémů pro doporučování informací souvisejících s onkologickou léčbou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info

K vyhodnocování tohoto webu a k personalizaci obsahu a reklam používáme soubory cookies. Když klikněte na „přijmout cookies", poskytnete nám souhlas k jejich uložení, správě a analýze. Upravit možnosti

Jen nezbytné Přijmout cookies