Informace o publikaci

Vláknina vo výžive detí i dospelých

Název česky Vláknina ve výživě dětí a dospělých
Autoři

KIMÁKOVÁ Tatiana KACHLÍK Petr HAVELKOVÁ Marie

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference BÉREŠOVÁ, A., ŠRAMKA, M. (Eds.) Zborník príspevkov V. vedecko-odbornej konferencie s medzinárodnou účasťou „Globalizácia a kvalita života a zdravia“
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Ostatní lékařské obory
Klíčová slova fiber; lifestyle; nutrition; bowel; children; adults; disease risk; prevention
Popis Byly uskutečněny výzkumné sondy mapující pomocí dotazování spotřebu vlákniny u dětí a dospělých osob. Životní styl patří mezi nejdůležitější, rozhodující faktory ve vztahu ke zdraví. Jeho podíl na celkovém zdravotním stavu se odhaduje na 60-70%. Nezdravý způsob života má vliv na předčasnou úmrtnost způsobenou zejména srdečně cévními a nádorovými chorobami. K životnímu stylu, souhrnu modifikovatelných (ovlivnitelných) rizikových faktorů, řadíme vedle tělesné aktivity, kouření či alkoholismu, obezity, cukrovky a jiných především výživu a stravovací návyky. Zdravotní stav lidského organismu je významně ovlivňován stavem jeho trávicího ústrojí a metabolickými procesy, které v něm probíhají. Statisticky nejčastějšími příčinami úmrtnosti v ČR i v SR jsou kardiovaskulární a nádorová onemocnění. Zvýšené riziko srdečně cévních chorob je spojeno s poruchami metabolismu lipidů a lipoproteinů, jejichž hladiny jsou mj. ovlivňovány procesy probíhajícími v trávicím ústrojí. Zvýšené riziko některých nádorových onemocnění je též spojené s ději probíhajícími v trávicí soustavě. Jednou z příčin daného stavu jsou nesprávné stravovací návyky, zejména dlouhodobě nízký příjem zeleniny, ovoce, obilovin a luštěnin. Nejde pouze o nízký příjem vlákniny, ale i antioxidantů, které chrání organismus před působením volných kyslíkových radikálů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info