Informace o publikaci

Vegetation diversity of mesic meadows and pastures in the West Carpathians

Logo poskytovatele
Název česky Diverzita vegetace mezofilních luk a pastvin v Západních Karpatech
Autoři

ROZBROJOVÁ Zuzana HÁJEK Michal HÁJEK Ondřej

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Preslia
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova hay meadow; mesic pasture; vegetation classification; vegetation diversity; West Carpathians
Popis Náplní článku je fytocenologická studie mezofilních luk a pastvin (Arrhenatheretalia elatioris) v oblasti Západních Karpat, které se rozkládají na území tří zemí (Česká Republika, Polsko, Slovensko). Data o vegetaci jsme klasifikovali shlukovou analýzou. Pro ekologickou interpretaci klasifikace jsme použili nadmořskou výšku, Ellenbergovy indikační hodnoty a geologické podloží. Klasifikací byla rozlišena většina společenstev mezofilních luk a pastvin známých z oblasti Západních Karpat a naznačena jejich vzájemná podobnost. Extenzivní pastviny, řazené do asociace Anthoxantho odorati-Agrostietum tenuis jsou floristicky podobnější mezofilním ovsíkovým loukám svazu Arrhenatherion elatioris než intenzivněji využívaným pastvinám svazu Cynosurion cristati, kam byly tradičně řazeny. Louky vyšších poloh byly rozlišeny do čtyř společenstev včetně eutrofních luk s Agrostis capillaris (asociace Gladiolo imbricati-Agrostietum capillaris), považovaných za nejrozšířenější luční společenstvo v polských Karpatech, avšak nevyskytující se v okolních zemích. Výsledky studie naznačují, že rozdíly v klasifikačních systémech jednotlivých zemí odrážejí diverzitu luční a pastvinné vegetace podmíněnou ekologickými faktory. Louky asociace Gladiolo imbricati-Agrostietum capillaris se vyskytují převážně v severní části území, kde převažuje oceanické klima. V této oblasti naopak téměř chybí asociace Anthoxantho odorati-Agrostietum tenuis.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info