Zde se nacházíte:
Informace o publikaci
Effect of polyunsaturated fatty acids on the reactive oxygen and nitrogen species production by RAW 264.7 macrophages
Název česky | Vliv vysoce nenasycených mastných kyselin na tvorbu reaktivních kyslíkových a dusíkových metabolitů makrofágy RAW 264.7 |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2010 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | European Journal of Nutrition |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19784538 |
Obor | Imunologie |
Klíčová slova | Polyunsaturated fatty acids; Reactive oxygen species; Reactive nitrogen species; RAW 264.7 cells; Chemiluminescence |
Popis | Vysoké koncentrace omega-3 i omega-6 vysoce nenasycených mastných kyselin (VNMK) inhibijí tvorbu ROS a RNS stimulovanými makrofágy. Může být inhibována i exprese iNOS. Tento efekt, společně s vyloučením antioxidačních a cytotoxických vlastností, indikuje, že se VNMK mohou podílet na regulaci enzymů zodpovědných za tvorbu reaktivních metabolitů. |