Informace o publikaci

Nálezy Listeria monocytogenes v potravinách z tržní sítě České republiky

Autoři

GELBÍČOVÁ Tereza KARPÍŠKOVÁ Renata

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference III. Vedecká konferencia doktorandov s medzinárodnou účasťou
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Klíčová slova listeriosis, ready-to-eat food, serotyping
Popis Cílem této práce bylo zhodnotit výskyt L. monocytogenes v potravinách z tržní sítě České republiky v období let 2004 až 2007 a charakterizovat získané izoláty na základě sérotypizace. Kvalitativní a kvantitativní analýza byla provedena u 2192 vzorků potravin: různé druhy masa, masné, rybí, mléčné, lahůdkářské, cukrářské výrobky a zelenina. Sérotypizace byla provedena sklíčkovou aglutinací, jejíž výsledky byly potvrzeny pomocí multiplex PCR. L. monocytogenes byla prokázána u 111 (5,1 %) vzorků. Nejvyšší nálezy byly zjištěny ve skupině vzorků syrového masa (12,4 %) a mražené zeleniny (12,2 %). Významný byl průkaz L. monocytogenes u potravin k přímé spotřebě, a to zejména lahůdkářských výrobků (6,9 %), masných (3,2 %) a mléčných výrobků (2,2 %). S výjimkou dvou masných výrobků nebyl u žádného tohoto vzorku překročen počet 100 KTJ.g-1. Dominantní zastoupení u analyzovaných izolátů představovala sérová skupina 1/2. Nejčastěji byl detekován sérotyp 1/2a (57,7 %), a dále 1/2b (27,0 %) a 1/2c (7,2%). K sérotypu 4b, spojovaného v zahraničí s epidemickými případy listerióz, patřilo 4,5 % izolátů.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info