![Důležité termíny](https://cdn.muni.cz/media/3633704/image_2.jpg?mode=crop¢er=0.5,0.5&rnd=133572412150000000&heightratio=0.5&width=278)
Informace o publikaci
Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2011 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Mlékařské listy |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Potravinářství |
Klíčová slova | persistence; hygiene; typing methods |
Popis | Sledování výskytu Listeria monocytogenes v rámci celého potravinového řetězce je jedním z předpokladů zajištění bezpečnosti potravin. Článek předkládá informace o možnostech šíření kontaminace L. monocytogenes na mléčných farmách a v mlékárenských podnicích vyrábějících zrající sýry. Pro sledování cest kontaminace v prvovýrobě a potravinářských provozech je rozhodující typizace L. monocytogenes v surovinách, finálních výrobcích, na zařízení a pracovních plochách výrobní linky. |