Informace o projektu
Kulturní dějiny piva - města jakožto tvůrci pivní kultury
- Kód projektu
- MUNI/A/1362/2022
- Období řešení
- 1/2023 - 12/2023
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Masarykova univerzita
- Specifický výzkum - podpora studentských projektů
- Fakulta / Pracoviště MU
-
Filozofická fakulta
- Mgr. Libor Zajíc, Ph.D.
- Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil
- Mgr. Petr Klesal
- Mgr. Matěj Kozák
- Mgr. Lucie Machalová
- Mgr. Veronika Macháňová
- Bc. Jana Piškulová
- Mgr. et Mgr. Adam Strašák, Ph.D.
- Mgr. Dana Vedra
Výzkumný projekt Kulturní dějiny piva - města jakožto tvůrci pivní kultury bude reflektovat historii a současnost výroby a konzumace piva v městském prostředí především z pohledu kulturních dějin. Důležitými aspekty budou interdisciplinarita a mezinárodní náhled do studia dané problematiky, neboť pouze touto cestou lze dosáhnout skutečně kvalitních výsledků. Projekt navazuje na dva předchozí ročníky, při nichž byly zhodnoceny metodologické možnosti studia piva jakožto kulturního nápoje a zodpovězeno na otázky ke vztahu církve při výrobě a konzumaci piva.
Cíle udržitelného rozvoje
Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.
Publikace
Počet publikací: 23
2024
-
Krčma nejen srdcem města, ale i předmětem bádání
Rok: 2024, druh: Článek v odborném periodiku (nerecenzovaný)
2023
-
Beer and Society. How We Make Beer and Beer Make Us
Rok: 2023, druh: Recenze
-
Dějiny pivovarnictví ve střední Evropě od středověku
Rok: 2023, druh: Vyžádané přednášky
-
Jan Hus a husitství jako nástroj komunistické propagandy
Rok: 2023, druh: Vyžádané přednášky
-
Krčma srdcem města : Pivovarnictví a pivní kultura ve městech od středověku po současnost
Rok: 2023, druh: Uspořádání konference
-
Krčmy ve staročeské literatuře 14. století
Rok: 2023, druh: Další prezentace na konferencích
-
„Kyseláč“ - tradice nebo trend?
Rok: 2023, druh: Další prezentace na konferencích
-
Ležák, Ale, nebo kyseláč?
Rok: 2023, druh: Vyžádané přednášky
-
Možnosti a limity rekonstrukce historických receptů na přípravu piva (na příkladu díla Františka Ondřeje Poupě)
Studia historica Brunensia, rok: 2023, ročník: 70, vydání: 2, DOI
-
Otevřené pivo
Rok: 2023, druh: Popularizační texty